فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 30 (تابستان 1394)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 30 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم موسیوند صفحات 9-27
    هدف این تحقیق، ارزیابی سطح سرمایه اجتماعی در دانشگاه آزاد اسلامی و رابطه رگرسیونی آن با تعالی سازمانی بود. تحقیق حاضر از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی با یک طرح تحقیقی توصیفی- همبستگی می باشد. تعداد 375 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی به طور تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعاتاز پرسشنامه سرمایه اجتماعی و تعالی سازمانی،استفاده شد. با استفاده از روش آلفای کرونباخ، اعتبار پرسشنامهسرمایه اجتماعی (84/0) و تعالی سازمانی (88/0) محاسبه شد. تحلیل داده ها با آزمون های همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندگانه، ANOVA و مدل معادلات ساختاری در نرم افزار SPSS صورت گرفت. نتایج نشان داد که ابعاد شناختی، ارتباطی و ساختاری به ترتیب بیشترین تاثیر را بر سرمایه اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی داشتند. سطح «سرمایه اجتماعی» و «تعالی سازمانی» در دانشگاه آزاد اسلامی به ترتیب «متوسط» و «ضعیف» ارزیابی شد. همچنین رابطه مثبت و معنی داری (79/0) بین سرمایه اجتماعی و تعالی سازمانی مشاهده شد (000/0=p). ابعاد شناختی، ارتباطی و ساختاری سرمایه اجتماعی به ترتیب بالاترین تاثیر رگرسیونی را روی تعالی سازمانی داشتند و همگی پیش بینی کننده های معنی داری برای تعالی سازمانی دانشگاه آزاد اسلامی بودند (001/0>p). علاوه براین، تمامی شاخص های سنجش برازش مدل، حاکی از توانایی بالای مدل نهایی پژوهش در اندازه گیری متغیرهای تحقیق بود. باتوجه به اینکه سطح سرمایه اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی متوسط ارزیابی شد و همه ابعاد سرمایه اجتماعی پیش بینی کننده های معنی دار تعالی سازمانی بودند، لذا ارتقاء سطح سرمایه اجتماعی به ویژه از بعد شناختی، سبب ارتقاء و تعالی سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی خواهد شد.
    کلیدواژگان: سازمان دانشگاه آزاد اسلامی، سرمایه اجتماعی، تعالی سازمانی، رابطه رگرسیونی
  • بهمن یاسبلاغی شراهی، فاطمه هواس بیگی، سعید موسوی پور صفحات 29-44
    هدف این پژوهش سنجش کیفیت خدمات آموزشی ارائه شده به دانشجویان دانشگاه اراک بر اساس مدل سروکوال بوده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه اراک در چهار دانشکده: ادبیات و علوم انسانی، فنی و مهندسی، علوم پایه و کشاورزی تشکیل داده است که مشتمل بر 6644 نفر بوده است، برای تعیین حجم نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد که در پایان تعداد 453 نفر مورد تحلیل قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد سروکوال بوده که روایی و پایایی آن در تحقیقات قبلی به اثبات رسیده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (درصد، میانگین، نمودار، انحراف استاندارد) و از آمار استنباطی (تی تک نمونه، تحلیل واریانس یکراهه، تعقیبی شفه) استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد کیفیت خدمات آموزشی در هر 5 بعد منفی است به گونه ای که بیشترین میانگین شکاف در بعد ملموسات برابر با (958/8-) ، و کمترین میانگین شکاف مربوط به بعد اطمینان (933/1-) بود، همچنین نتایج نشان داد که بین ادراک دانشجویان 4 دانشکده از کیفیت خدمات آموزشی ارائه شده تفاوت معنی داری وجود ندارد ولی بین انتظار دانشجویان 4 دانشکده از کیفیت خدمات آموزشی تفاوت معنی داری وجود دارد و میانگین انتظار از کیفیت خدمات آموزشی در بین دانشجویان رشته های فنی و مهندسی کمتر از دیگر دانشکده های مورد مطالعه و انتظار دانشجویان دانشکده ادبیات و علوم انسانی بیشتر از سایر دانشکده ها در این پژوهش بوده است.
    کلیدواژگان: کیفیت، خدمات آموزشی، دانشجویان، مدل سروکوال
  • آیت الله فتحی، اسکندر فتحی آذر، رحیم بدری گرگری، میرمحمود میرنسب، محمد باردل، سیدداود حسینی نسب صفحات 45-57
    تعلل ورزی یا به آینده موکول نمودن کارها آنقدر متداول است که شاید بتوان آن را از تمایلات ذاتی انسان برشمرد. اگرچه تعلل ورزی همیشه مسئله ساز نیست، اما در اغلب موارد می تواند از طریق ممانعت از پیشرفت و عدم دسترسی به اهداف، پیامدهای نامطلوب و جبران ناپذیری داشته باشد و یکی از انواع شایع تعلل ورزی، تعلل ورزی تحصیلی در بین دانش آموزان می باشد. از اینرو، این پژوهش نیز با هدف بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای کاهش تعلل ورزی تحصیلی در تعلل ورزی تحصیلی دانش آموزان متوسطه شهر تبریز انجام گرفت. به همین منظور تعداد 36 نفر از دانش آموزان دارای تعلل ورزی تحصیلی بالا که از طریق مطالعه مقدماتی و سرند کردن انتخاب شده بودند در یک طرح آزمایشی به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. برای گروه آزمایش بسته آموزشی راهبردهای کاهش تعلل ورزی تحصیلی و برای گروه کنترل آموزش عادی روزانه اعمال شد. پیش آزمون و پس آزمون نیز با استفاده از مقیاس تعلل ورزی تحصیلی سواری (1390) اخذ شد. نتایج تحلیل کواریانس چند متغیره نشان داد که بین میانگین های دو گروه آزمایش و کنترل در مولفه تعلل ورزی تحصیلی عمدی () و تعلل ورزی تحصیلی ناشی از خستگی جسمی-روانی () تفاوت معنی داری وجود دارد ولی در مولفه تعلل ورزی تحصیلی ناشی از بی برنامه گی () تفاوت معنی داری بین گروه آزمایش و کنترل وجود ندارد. نتایج پژوهش می تواند راهنمای مشاوران و روانشناسان مدرسه در راستای کاهش تعلل ورزی تحصیلی دانش آموزان باشد.
    کلیدواژگان: تعلل ورزی، تعلل ورزی تحصیلی، راهبردهای کاهش تعلل ورزی تحصیلی
  • محمد باردل، سید داود حسینی نسب صفحات 59-74
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی ارائه شبکه ای با نرم افزار MindMapper در مقابل ارائه خطی با نرم افزار PowerPoint بر پیشرفت تحصیلی علوم تجربی و شاخص های شناختی فراگیران اجرا شد. یادداری، درک و کاربست مطالب آموخته شده به عنوان شاخص های شناختی در نظر گرفته شدند. طرح پژوهشی مورد استفاده در این تحقیق طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و با گروه های مقایسه بود. آزمودنی های این پژوهش 60 نفر از دانش آموزان ششم مدارس ابتدایی پسرانه خوی بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش بازده های شناختی فراگیران از یک آزمون پیشرفت تحصیلی علوم تجربی ششم ابتدایی استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که استفاده از نرم افزار MindMapper به عنوان نماینده ارائه شبکه ای اطلاعات در مقایسه با نرم افزار PowerPoint به عنوان نماینده شیوه خطی ارائه اطلاعات تاثیر معنی داریبر پیشرفت تحصیلی علوم تجربی (شاخص های درک و کاربست) دارد.
    کلیدواژگان: ارائه شبکه ای، ارائه خطی، نقشه مفهومی، نرم افزارهای ارائه اطلاعات، PowerPoint، MindMapper
  • وحیده زلفی، اکبر رضایی صفحات 75-86
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مداخله رایانه یار حافظه کاری بر اضطراب ریاضی، عملکرد ریاضی و ظرفیت حافظه کاری دانش آموزان با اختلال ریاضی بود. این پژوهش به صورت نیمه ‍آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانش آموزان پایه چهارم دارای اختلال ریاضی شهرستان میاندوآب در سال تحصیلی 94-93 تشکیل می دادند. در این پژوهش 30 دانش آموز با اختلال ریاضی به شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و به روش تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل گمارده شدند. به منظور جمع آوری داده ها از آزمون ماتریس های پیش رونده ریون، آزمون ریاضی کی مت، مقیاس اضطراب ریاضی بای و همکاران، آزمون حافظه کاریN-back و آزمون عملکرد ریاضی پایه چهارم محقق ساخته استفاده شد. آزمودنی های گروه آزمایش برنامه آموزشی رایانه یار حافظه کاری را در 15 جلسه 30 دقیقه ای و به صورت انفرادی دریافت کردند. درحالی که آزمودنی های گروه کنترل فقط آموزش های مدرسه را دریافت می کردند. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد تفاوت معنی داری بین نمرات حافظه کاری، عملکرد ریاضی و اضطراب ریاضی دو گروه پس از اعمال مداخله حافظه کاری وجود دارد. در نتیجه، آموزش حافظه کاری می تواند به عنوان یک روش مداخله ای در پیشرفت ریاضی و کاهش اضطراب ریاضی دانش آموزان با اختلال ریاضی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حافظه کاری، اضطراب ریاضی، مداخله رایانه یار
  • میرطاهر موسوی، حسن رفیعی، داود قاسم زاده صفحات 87-98
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی درون گروهی و شادی در بین شهروندان تهران می پردازد. پیشرفت های سریع فن آوری و اطلاع رسانی، خلایی را برای انسان معاصر به وجود آورده است. موج فزاینده افسردگی و بسیاری از مشکلات روانی - اجتماعی نشان از پایین بودن زمینه های شادی در بین مردم دارد. با مرورمتون تحقیق چنین برداشت می شود که سرمایه اجتماعی درون گروهی بر شادی مردم نقش تعیین کننده ای دارد. روش تحقیق از نوع همبستگی و جامعه آماری تحقیق شهروندان ساکن در شهر تهران می باشد. حجم نمونه طبق فرمول کوکران 412 نفر برآورد و به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده است. از ابزار پرسشنامه سرمایه اجتماعی درون گروهی و پرسشنامه شادی آکسفورد برای جمع آوری داده ها استفاده شده است یافته ها حاکی از آن است که همبستگی بالایی بین سرمایه اجتماعی درون گروهی (49/0) و شادی وجود دارد. در این پژوهش فرضیه های مربوط به درآمد، تحصیلات، منطقه محل سکونت، وضعیت اشتغال با شادی رابطه مستقیم و مثبت دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی درون گروهی، شادی، ویژگیهای جمعیت شناخت
  • مهسا کیوانی، اصغر جعفری صفحات 99-116
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش راهبردهای فراشناختی در افزایش خلاقیت و بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان در شهر تبریز انجام شد. روشپژوهش نیمه آزمایشی و طرحپژوهش پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری دانش آموزان دختر پایه اول دوره متوسطه بودند که 30 دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. راهبردهای فراشناختی در 8 جلسه گروهی به آزمودنی های گروه آزمایش آموزش داده شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های خلاقیت عابدی و عملکرد تحصیلی در تاج جمع آوری و با استفاده از تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش راهبردهای فراشناختی می تواند مولفه های خلاقیت را به طور معنی داری افزایش دهد و خودکارآمدی، برنامه ریزی و تاثیرات هیجانی را در عملکرد تحصیلی دانش آموزان به طور معنی داری بهبود بخشد (P<0. 01) و در فقدان کنترل پیامد و انگیزش تغییری ایجاد نشد. نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که آموزش راهبردهای فراشناختی روش مناسبی برای افزایش خلاقیت و بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان می باشد. لذا پیشنهاد می شود به منظور افزایش مولفه های خلاقیت و بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان ممکن است مفید باشد که سطح راهبردهای فراشناختی دانش آموزان تقویت شود.
    کلیدواژگان: راهبردهای فراشناختی، عملکرد تحصیلی، خلاقیت
  • یحیی کمالی، محمد عبدالله پورچناری صفحات 117-140
    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های استاد خوب از دیدگاه دانشجویان کارشناسی علوم سیاسی دانشگاه شهید باهنر است. روش پژوهش مبتنی بر نظریه مبنایی است. روش گردآوری دادها، مصاحبه نیمه سازماندهی شده با دانشجویان و استفاده از اسناد و مدارک است. روش نمونه گیری، نمونه گیری نظری است. با 70 دانشجو مصاحبه شد. یافته های پژوهش بیانگر این است که ویژگی های استادخوب در پنج مقوله 1)توانمندی پژوهشی، 2)توانمندی آموزشی و تدریس، 3)نظارت و ارزشیابی دانشجویان، 4)اخلاق و رفتار و 5)پایبندی به مقررات آموزشی دسته بندی می شوند. از بین این مقولات، اهمیت دو مقوله توانمندی آموزشی و تدریس و نظارت و ارزشیابی دانشجویان بیشتر است. این دو مقوله از مقوله توانمندی پژوهشی تاثیر می پذیرند. دو مقوله پایبندی به مقررات آموزشی و مقوله اخلاق و رفتار نیز از ویژگی های استاد خوب محسوب می شوند که می توانند دو مقوله توانمندی آموزشی و تدریس و نظارت و ارزشیابی دانشجویان را تحت تاثیر قرار دهند. در پایان نتایج پژوهش با پیشینه پژوهش مقایسه شد و پیشنهاداتی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: استاد خوب، آموزش، دانشجویان علوم سیاسی، نظریه مبنایی
|
  • Maryam Mousivand Pages 9-27
    The purpose of this study was to assess the level of social capital and its regression equation with the organizational excellence at the Azad University organization. This research was an applied research with a descriptive-correlational design in which 375 employees of the Islamic Azad University were randomly selected as the sample of the study. The social capital and organizational excellence questionnaires were used for collecting the data. Based on Cronbach''s alpha, the validity of the social capital (0.84) and organizational excellence (0.88) questionnaires were calculated. The data analysis was done using Pearson correlation, multiple linear regression, ANOVA and structural equations model in SPSS and Lisrel softwares. The results showed that cognitive, communicative and structural aspects have the most significant impact on social capital of the Islamic Azad University, respectively. The level of social capital and organizational excellence at Islamic Azad University was assessed as being "average" and "poor", respectively. The results also indicated a significant and positive relationship (0.79) between social capital and organizational excellence at Islamic Azad University (p=0.000). The cognitive, communicative and structural aspects of social capital had the highest regression effect on organizational excellence, respectively, and all were significant predictors of organizational excellence at the Islamic Azad University (001/0>p).
    Keywords: Azad University organization, social capital, organizational excellence, Regression equation
  • Bahman Yasbolagi, Fatemeh Havas Beygi, Saeid Mousavi Pour Pages 29-44
    The aim of this study is to evaluate the quality of educational services provided to at Arak University students using the SERVQUAL Model. The population of the study consists of all undergraduate students at four Literature Humanities, Engineering, Science and Agriculture Faculties of Arak University, including 6644 student. To determine the sample size, stratified random sampling method was used and 453 students were selected. To collect the data, SERVQUAL Model which has been proven both a valid and reliable in previous researches, was used. For data analysis, descriptive statistics (percentage, mean, diagrams, and standard deviation) and inferential statistics (one-sample t-test, one way ANOVA, and post hoc Scheffe) were used. The results showed that the quality of educational services in all 5 modules is negative with the maximum mean gap of tangibility module equal to -8.958, and the lowest mean gap, related to the reliability, being -1.933. The results also showed that there were no significant differences between the four faculty student's perceptions of the quality of educational services but there were significant differences between their expectations of the quality of educational services. The expectation mean of educational services quality among engineering and technical students was lower and the expectations of Humanities’ students were higher than those of the other faculties in this research.
    Keywords: SERVQUAL Model, Quality, Educational Services, Students
  • Ayat O. Llah Fathi, Eskandar Fathi Azaar, Rahim Badri, Mir Mahmoud Mir Nasab, Mohammad Bardel, Seyyed Davoud Hoseyni Nasab Pages 45-57
    Procrastination or delaying a task until tomorrow is so common that it can be considered as one of the inherent tendencies of human beings. Although, procrastination is not always a problem, in most cases, through impeding progress and attaining goals, can have unpleasant and irreparable consequences. One of the most common types of procrastination is academic procrastination. Hence, the aim of this study was to investigate the effectiveness of teaching strategies to reduce procrastination on the secondary school students’ academic procrastination in Tabriz. To this end, 36 students with high academic procrastination, through screening and preliminary study, were assigned to two experimental and control groups. The experimental group received reducing academic procrastination strategy instruction whereas the control groups were provided with common daily education. Sovari's (2011) academic procrastination scale was used for analysis the pretest and posttest. The results of multi variatean alysis of covariance showed that the means of the experimental and control groups in deliberate academic procrastination )( and academic procrastination from physical-mental fatigue )( were significantly different but the mean of academic procrastination from non programming )( was not significantly different from the control group. The results of the study can help school counselors and psychologists to reduce academic procrastination.
    Keywords: procrastination, academic procrastination, strategies to reduce academic procrastination
  • Mohammad Bardel, Seyyed Davoud Hosseini Nasab Pages 59-74
    The present study was implemented to compare the effectiveness of network presentation using MindMapper software with linear presentation using PowerPoint software on the students’ academic achievement in experimental sciences and their cognitive outputs. Recall, understanding and using the learned materials were the cognitive outputs studied here. The research design used in this study was semi-experimental with pretest posttest and compared groups. The participants were 60 elementary school male students at the sixth grade of Khoy who were chosen by available sampling method. An achievement test of experimental sciences was used to measure the students’ cognitive outputs. The results of Covariyance analyses showed that the use of the Mindmapper software for network presentation as compared with the PowerPoint software linear presentation has a significance impact on the students’ academic achievement in experimental sciences (understanding and use).
    Keywords: Network Presentation, linear Presentation, concept map, information presentation software, powerpoint, mind mapper
  • Vahideh Zolfi, Akbar Rezaei Pages 75-86
    The aim of this study was to investigate the efficacy of Working Memory Computer. Assisted Intervention on Mathematics Anxiety, Working Memory and Performance Mathematics among Students with Mathematics Learning Disabilities. The study design was semi-experimental with pre-test/post-test and a control group. The statistical population of the study included the students of grade fourth, primary school, with mathematics learning deficiencies in Miyandoab during the academic year 93-94. For this purpose, 30 students with math learning disability were selected by using multistage random sampling (each group consist of 15 children). To gather the data, the Raven intelligence test, the key Math test, a researcher made mathematics test, the scale of math anxiety (Bai et al) and N-back's working memory test were used. The experiment group received working memory training program in 15 sessions, each 30 minutes, while the control group received only school education. The data was analyzed using Covariance. The results showed a significant difference between the scores of working memory, math anxiety, math performance and working memory between the two groups after the intervention. The findings emphasized that working memory training can be used as an intervention method in improvemening mathematics and reduce Mathematics anxiety in students with mathematics learning disability.
    Keywords: working memory, mathematics anxiety, computer assisted intervention
  • Mir Taher Mousavi, Hassan Rafiei, Davoud Ghasemzadeh Pages 87-98
    The aim of this study is to investigate the relationship between bonding social capital and happiness among the citizens of Tehran. Rapid developments in Technology and information have created a gop within contemporary human beings. The growing depression and other mental-social problems show the lack of happiness among people. Through reviewing the related literature, it seems that bonding social capital has an important role in people's happiness. The present study is a correlational one, the statistical population of which are all the citizen in Tehran. The sample of the study, including 412 people, were selected through cluster sampling using Cochran formula. Two questionnaires of boding social capital and happiness (Oxford) were used to collect the data. The findings showed a high relationship between bonding social capital and happiness (0.49). In this research income, education, residential area, and employment had a positive significant relationship with happiness.
    Keywords: social capital, bonding social capital, happiness, demographic variable
  • Mahsa Keyvani, Asgar Jafari Pages 99-116
    The Present study aimed at determining the effect of metacognitive skills training on improving creativity and academic performance of high school students in Tabriz. It was a semi-experimental research with pretest-posttest and control group. 30 students were selected through multiple cluster sampling and randomly assigned in two experimental and control groups. Only the experimental group received explicit instruction on metacognitive strategies. The data were collected by Dortaj’s questionnaire of academic performance and Abedi’s questionnaire of creativity. To analyze the data, the analysis of Cavariance was used. The results indicated that interventions based on meta cognitive skills training can significantly increase the components of creativity and academic performance including self-efficacy, planning and emotional effects but not losing control and motivation (P
    Keywords: metacognitive skills, Academic Performance, Creativity
  • Yahya Kamali, Mohammad Abdollah Pour Chenari Pages 117-140
    This article aims at reviewing the characteristics of a good teacher from the political sciences students᾽ point of view atShahid Bahonar University. The research method was based on Grounded theory. The Data collection method was having semi organized interviews with students and using documents. Theoretical sampling was used for sampling. 70 students were interviewed. The findings suggest that the characteristics of a good teacher can be classified in five categories: 1) research capacity, 2) training and teaching abilities, 3) supervision and evaluation of students, 4) behavior and morality and 5) commitment to educational regulations. Two categories (teaching and ability supervision and evaluation of students) are more important than others. These two categories are affected by research capacity. Both behavior and morality and commitment to educational regulations categories are among the characteristics of a good teacher which can empower both teaching ability and supervision and evaluation of students. The research results were compared with previous findings and some recommendations were presented.
    Keywords: good teacher, Education, political sciences, Grounded Theory